Wat hebben we bereikt en wat hebben we ervoor gedaan?

1. Een duurzaam en groen Diemen, waar het goed wonen, werken en ontspannen is

Wat wilden we bereiken?

Subdoelen

1.1 - Het opstellen van een Omgevingsvisie Diemen met heldere uitspraken hoe met de schaarse ruimte wordt omgegaan, met het accent op doorontwikkeling van bestaande wijken/locaties , het verbinden van natuur en versterken van groen.

1.2 - Herontwikkeling/doorontwikkeling van bestaande wijken/locaties

1.3 - Ruimte nodig voor nieuwe fysieke ontwikkelingen zoals die in het coalitieakkoord zijn opgenomen

1.4 - Goede verbindingen tussen wijken

1.5 - We koesteren onze weinige overgebleven cultuurhistorische monumenten.

1.6 - Natuur verbinden en groen versterken

Activiteiten (Wat wilden we ervoor doen?)

Realisatie (Wat hebben we ervoor gedaan?)

Subdoel 1.1 - Het opstellen van een Omgevingsvisie Diemen met heldere uitspraken hoe met de schaarse ruimte wordt omgegaan, met het accent op doorontwikkeling van bestaande wijken/locaties , het verbinden van natuur en versterken van groen.

1.1.1 - Er wordt in 2021 een Omgevingsvisie opgesteld: een integrale visie met strategische keuzes voor de fysieke leefomgeving op de (middel)lange termijn. Het gaat over onderwerpen zoals wonen, werken, een gezonde leefomgeving, duurzaamheid, bereikbaarheid, cultuur, recreatie en voorzieningen. Hoe willen we dat Diemen er in de toekomst uitziet? Iedereen krijgt de kans om mee te denken en mee te praten.

Als opstap naar een Diemense Omgevingsvisie is een Diemense Omgevingsagenda vastgesteld door de gemeenteraad. Op basis hiervan zijn in 2021 vier denkrichringen uitgewerkt en besproken. Daarna is een ontwerp Omgevingsvisie Diemen 2040 opgesteld met daarbij een milieueffectrapportage (MER). Hierover heeft uitgebreid communicatie en particpatie plaatsgevonden. De Omgevingsvisie en MER zijn vervolgens ter vaststelling aangeboden aan college en raad.

1.1.2 - Het ontwikkelen van voorzieningen, woningen e.d. vindt hoofdzakelijk plaats binnen de bestaande bebouwde omgeving.

De huidige groengebieden, buiten de bebouwde kom, houden een groenbestemming. Plannen voor het buitengebied worden getoetst aan het uitgangspunt dat het moet bijdragen aan een duurzame en bestendige verbetering van de recreatieve en/of landschappelijke waarde van het gebied.

De ontwikkeling van woningen en voorzieningen is volop in uitvoering op Plantage de Sniep, de punt Sniep en Holland Park. Woningbouwplannen zijn in voorbereiding voor de zuidkant van Buitenlust en de Arent Krijtsstraat 1.

In het buitengebied vindt deze toetsing voortdurend plaats, o.a. bij plannen voor horeca/recreatie op de hoek van de Overdiemerweg/ Diemerzeedijk (bij het fort Diemerdam) en bij de plannen voor de manege en een paardenpension aan de Stammerdijk.

Subdoel 1.2 - Herontwikkeling/doorontwikkeling van bestaande wijken/locaties

1.2.1 - Afronden van de woningbouw in Plantage de Sniep door realisatie van nieuwbouw bij de tramlus en op de Punt Sniep.

Woningbouw op de Punt Sniep is opgeleverd in april 2021. Nieuwbouw bij de tramlus wordt februari 2022 opgeleverd.

1.2.2 - Realisatie van woningbouwlocatie Holland Park, inclusief de inrichting van de (semi-) openbare buitenruimte, actieve gebiedsontwikkeling van woningbouwlocatie Holland Park West en faciliteren van (her)ontwikkeling naar woningbouw in Holland Park Zuid en zo mogelijk op de Campus Diemen Zuid.

Een groot deel van de openbare ruimte in Holland Park 1e fase is overgedragen aan gemeentelijk beheer. De realisatie van het laatste bouwplan (Blok 8, Torens 5&6) is gestart.

De ontwikkelcombinatie BPD-Dura realiseert Holland Park West in 5 fases. In 2021 is gestart met de bouw van de Brede School en de woningen in fase 1. Circa 80% van de gronden zijn verkocht en juridisch geleverd. Verschillende ontwerpfases zijn begeleid richting aanvraag van de Omgevingsvergunning(en).

Diverse gesprekken met grondeigenaren in Holland Park Zuid zijn gestart met het oog op de verkoop en / of ontwikkeling van de percelen. Er is een voorbereidingsbesluit genomen i.v.m. Het consolideren van kerkgenootschap Filadelfia en daarmee gepaard gaande stedenbouwkundige aanpassing is voorbereid.

Een intentieovereenkomst is gesloten met eigenaar / ontwikkelaar Greystar van de Campus, waarna is gestart met het onderzoeken van omzetting van kantoor naar woningbouw, verdere uitbreiding (verdichting) met woningen en opwaardering openbaar gebied.

1.2.3 - Realisatie van woningbouw op het perceel Arent Krijtsstraat 1

Beroep tegen bestemmingsplan is in 2021 door Raad van State afgewezen. De woningbouw kan hiermee doorgang vinden.

Subdoel 1.3 - Ruimte nodig voor nieuwe fysieke ontwikkelingen zoals die in het coalitieakkoord zijn opgenomen

1.3.1 - Flexibel inspringen op nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen/initiatieven, bijvoorbeeld vestiging van datacenter op Nuonterrein en woningbouw op huidge Saan-terrein in Diemen Zuid.

Het plan aan de 3e Diem bij het fort Diemerdam voor horeca/recreatie is weer opgestart door de initiatiefnemer na stillegging van een jaar. De intentieovereenkomst is gesloten met de initiatiefnemer in december 2021.

Voor het plan voor een datacenter bij Vattenfall is gewacht op een nadere onderbouwing op gebied van duurzaamheid waaronder het hergebruik van de restwarmte.

1.3.2 - Ruimte reserveren voor een middelbare school nabij het Sportcentrum FB Duran.

Deze ruimtereservering is gehandhaafd in afwachting van de verdere ontwikkelingen m.b.t. de mogelijke vestiging van een middelbare school in Diemen.

1.3.3 - Herinrichting van het sportpark De Diemen ten behoeve van de inpassing van een hockeycomplex bestaande uit 2 velden, een kantine en extra parkeerplaastsen.

De herinrichting van het sportpark is in 2021 grotendeels opgeleverd. Voetbal, handbal en hockey spelen op het nieuwe complex.

1.3.4 - Zoeklocaties voor sociale woningbouw (o.a. Buitenlust, Griend, Harmonielaan, vrijkomende locatie De Venser) beoordelen op haalbaarheid en via partipicatietraject met bewoners verder ontwikkelen.

Voor Buitenlust is hebben de gemeente en woningstichting Rochdale gezamenlijk een intentieovereenkomst (IOK) opgesteld en ondertekend. Er zijn 3 modellen opgesteld waarover een raadpleging in de buurt heeft plaatsgevonden (online in verband met de coronamaatregelen). De reacties zijn meegenomen in de verdere uitwerking tot een conceptplan voor de sociale woningbouw aan de zuidkant van Buitenlust.

Voor De Griend is een haalbaarheidonderzoek uitgevoerd. Woningbouw blijkt technisch mogelijk, de verkeersontsluiting vergt nader onderzoek.

Op basis van de leerling prognoses is de voorzichtige conclusie getrokken worden dat de locatie De Venser waarschijnlijk langer als onderwijshuisvesting moet worden behouden dan aanvankelijk gedacht.

1.4 - Goede verbindingen tussen wijken

1.4.1 - Afronden herinrichting Hartveldseweg/Muiderstraatweg (Oost-West as

Het project Oost-West As is afgerond, het plein bij de kerk is opnieuw ingericht.

1.4.2 - Versterken Noord-Zuidas, o.a. aanleg spooronderdoorgang bij station Diemen

De werkzaamheden voor de aanleg van de spoorondergang zijn volop in uitvoering, het nieuwe spoordek is geplaatst. Een inrichtingsplan voor de stationsomgeving in voorbereiding.

1.4.3 - Versterken verbindingen tussen Holland Park en Diemen Zuid/Diemen Centrum en Plan

Het bestemmingsplan voor het aanpassen van de hoofdverkeerstructuur in Diemen Zuid is vastgesteld door de gemeenteraad en ligt nu bij de Raad van State.

Het verkeersontwerp en het ontwerp voor de openbare ruimte zijn uitgewerkt en opgenomen in een voorlopig ontwerp dat in de inspraak is gebracht.

1.5 - We koesteren onze weinige overgebleven cultuurhistorische monumenten

1.5.1. Benutten van bestaande cultuurhistorische waarden in nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. UItgangspunt in beleidsnota cultuurhistorie is 'behoud door ontwikkeling". De Rietschuur is aangewezen als monument. De kenmerken van het gebouw en de beschermde muurschildering worden onderdeel van de architectonische uitwerking. In het nieuwe bouwplan Ouddiemerlaan 19 naast de Oude Smidse wordt een ruimte gereserveerd waarin de historie van de Oude Smidse permanent wordt getoond. De instandhouding van de pastorie is ter hand genomen door actief mee te werken aan een passende herontwikkeling.

Voor de Rietschuur zijn beschermingsmaatregelen genomen waarbij rekening is gehouden met de status van gemeente monument. Daarnaast is dit onderdeel van het Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor de herontwikkeling van de Rietschuurhof.

Samen met de ontwikkelaar van de nieuwbouw naast de Smidse aan de Ouddiemerlaan is gewerkt aan ontwerp en inrichting van belevingsvenster als “Kleinste museum van Nederland”. Een soort etalage die ook interactief is.

Overleg vindt plaats met de nieuwe eigenaar Stadsherstel Amsterdam over het behoud en de invulling van de Pastorie aan de Hartveldseweg.

Voor enkele projecten zijn onderzoeken archeologie uitgevoerd (o.a. uitbreiding Omval, project de Oude Smidse, spooronderdoorgang)

1.5.2. Gebruiken van kunst en cultuur, mede omvattende cultuurhistorisch erfgoed, als middel om mensen in Diemen met elkaar te verbinden. Essentie cultuurnota is "meewerken aan verbinden". Als vervolg op de uitgave van het boekje "Canon van Diemen" van HKD, wordt gewerkt aan een kinderversie. Er wordt daarbij gestreefd naar een vertaling van deze kinderversie naar een onderwijscanon voor het lesprogramma van de basisscholen (erfgoed educatie).

In 2021 is de onderwijscanon voor Diemen opgeleverd.

1.5.3. Aanwijzen van objecten als gemeentelijk monument ten einde deze met wettelijke bescherming beter in stand te kunnen houden. Onderzoek loopt naar aanwijzing Diemerdammersluis en aanwijzing individuele grafmonumenten op begraafplaats Rustoord. Er wordt onderzocht of de voormalige beheerderswoning bij Rustoord kan worden aangewezen als monument

De voormalige beheerderswoning bij Rustoord is inmiddels opgeknapt. Op basis van extern advies bleek het niet noodzakelijk dit pand als gemeentelijk monument aan te wijzen.

1.6 - Natuur verbinden en groen versterken

1.6.1 - Ontwikkelen van een Diemense "Hoofdgroenstructuur", mede door te investeren in de natuurwaarden, de verblijfskwaliteit en biodiversiteit. Bestaande natuur wordt optimaal verbonden. Daar waar buurtgroen aansluit op natuur wordt de ecologische verbinding versterkt.

In 2020 is de Diemense ecologische structuur kwalitatief beschreven en beoordeeld. Hieruit zijn diverse kansen voor verbetering benoemd. In 2021 is vervolgens een Uitvoeringsprogramma verbeteren Lokale ecologische Structuur Diemen 2022-2030 opgesteld (beide begin 2022 in de raad behandeld) en er is een start gemaakt met het voorbereiden van enkele van deze projecten.

Bij wijkherinrichtingen en gebiedsontwikkelingen wordt gekeken naar een betere aansluiting tussen buurtgroen en ecologische structuur/natuur zowel ecologisch als recreatief (bijv. Holland Park West, aansluiting Diemen-Noord op de Diemerpolder en de herinrichting van het gebied rondom de Oosterringvaart.).

Er is samen met de provincie en andere gebiedspartners gewerkt aan de herinrichting van de NNN-gebieden in de Gemeenschapspolder.

1.6.2 - Investeren in allerlei vormen van recreatie (mits dit de natuurwaarden niet aantast). Bijvoorbeeld door realisatie (indien mogelijk) van een strandje aan De Diem.

Groengebied Amstelland werkt samen met de gebiedspartners (waaronder Diemen) aan een Ambitiedocument waarin verbetering van biodiversiteit en recreatieve waarde van hun gebieden wordt verkend. Verdere uitwerking van het project strandje aan De Diem is gestart.

1.6.3 - Versterken van de "ecologische hubfunctie" van groene plekken in de bebouwde kom, zoals park Spoorzicht.

Groen wordt steeds meer ecologisch beheerd en ontwikkeld. Het Plan van Aanpak voor park Spoorzicht is opgesteld.

2. Betaalbare woningen door nieuwbouw sociale huurwoningen en middenhuur woningen.

Wat wilden we bereiken?

Subdoelen

2.1 - Voldoende betaalbare woningen voor de lagere inkomensgroepen

2.2 - Goede huisvestingsmogelijkheden voor starters en middeninkomens

2.3 - Levensloopbestendig en duurzaam woningaanbod

Indicator maatschappelijk effect

Realisatie
2020

Begroting
2021

Realisatie
2021

2.1 - Omvang voorraad sociale huurwoningen in beheer van woningcorporaties (excl. studentenwoningen)

3304

2.729

3364

Activiteiten (Wat wilden we ervoor doen?)

Realisatie (Wat hebben we ervoor gedaan?)

Subdoel 2.1 - Voldoende betaalbare woningen voor de lagere inkomensgroepen

2.1.1 - Uitvoering van de Prestatieafspraken met de woningcorporaties in de jaarschijf 2021, bewaken van het behoud van de voorraad sociale huurwoningen en het beperken van de liberalisatie van sociale huurwoningen..

De afspraken hierover uit de Raamoverenkomst Prestatieafspraken 2020-2023 komen minimaal vier keer per jaar in het ambtelijk overleg aan de orde. Voortgang is in het verslag jaar eenmaal aan de orde geweest in het bestuurlijk overleg.

2.1.2 - In 2021 worden 60 sociale huurwoningen opgeleverd en 38 duurdere huurwoningen bij de keerlus van de tram.

Deze woningen zijn opgeleverd. De sociale huurwoningen zijn in beheer van woningcorporatie De Alliantie.

2.1.3 - Meewerken aan realisatie van het aandeel sociale huurwoningen in het woningbouwprogramma voor de ontwikkelingen in Holland Park West en Holland Park Zuid alsmede op andere te ontwikkelen locaties zoals Buitenlust en het Saan-terrein,

In de overeenkomst met de marktpartij voor Holland Park West liggen afspraken vast over een verplicht aandeel sociaal (30%) en middeldure huur (24%). Dit is ook publiekrechtelijk vastgelegd in het bestemmingsplan. In het verslagjaar is hieraan bij de ontwikkeling verder invulling aan gegeven. In het onderzoek t.a.v. uitbreiding van de Campus- locatie, wordt in basis dezelfde verhouding als Holland Park West aangehouden. Ook voor SAAN zijn afspraken hierover gemaakt. Bij Buitenlust wordt uigegaan van 100% sociaal.

Subdoel 2.2 - Goede huisvestingsmogelijkheden voor starters en middeninkomens

2.2.1 - Het promoten van het aanvragen van startersleningen.

In 2021 is extra aandacht besteed aan de mogelijkheid om starterslening aan te vragen door informatie op de website en een artikel in DiemerInfo.Helaas heeft dit nog niet geleid een groei van het aantal aanvragen.

2.2.2 - Het benutten van de wettelijke ruimte voor het met voorrang toewijzen van sociale huurwoningen aan inwoners van Diemen en andere doelgroepen.

Zowel bij nieuwbouwprojecten als bij de reguliere regionale woonruimteverdeling zijn afspraken gemaakt voor lokale voorrang bij voor Diemenaren. De Huisvestingswet beperkt de mogelijkheden om voorrang te geven aan Diemenaren. Met de corporaties is afgesproken dat in 2021 Diemenaren voorrang hebben op een deel van de nieuw op te leveren sociale huurwoningen aan de Tramlus bij de Sniep voor zover dat binnen de wettelijke mogelijkheden past.

2.2.3 - Het bevorderen van de doorstroming middels het uitvoeren van de afspraken zoals genoemd in de Prestatieafspraken met woningcorporaties en het Huurders Platform Diemen.

In het verslagjaar is de regeling Van Groot naar Beter voorbereid zodat senioren met voorrang kunnne verhuizen naar een kleinere wonnig als zij een grote sociale huurwoning achter laten.

2.2.4 - Het invoeren van een geactualiseerd woonruimteverdeelsysteem en een daarop aangepaste Huisvestingsverordening 2.2.5 - Het reguleren van de toewijzing van nieuwe middenhuurwoningen door middel van de Huisvestingsverordening

De toewijzing van middeldure huurwoningen waarop de Verordening doelgroepen woningbouw Diemen 2019 van toepassing is is geregeld in de Huisvestingsverrodening 2020 die per 1 januari 2021 in werking is getreden. De nieuwe regels voor regionale woonruimteverdeling zijn verwerkt in de Huisvestingsverordening 2021 die op 1 oktober 2021 in werking is getreden. Echter de nieuwe woonruimteverdelingsregels kunnen pas toegepast worden als het woonruimteverdeelsysteem daadwerkelijk hierop aangepast is. Dat is voorzien voor januari 2023.

Subdoel 2.3 - Levensloopbestendig en duurzaam woningaanbod

2.3.1 - Bij nieuwbouw is de norm om levensloopbestendig te bouwen.

Nieuwbouw voldoet aan het Bouwbesluit is daarmee tot op zekere hoogte levensloopbestendig. Daarnaast worden er voor projecten aanvullende afspraken gemaakt. Zo is voor Holland Park West de aanpasbaarheid voor mindervaliden meegenomen in het programma van eisen en worden verwerkt in het DO.

Voor toekomstige projecten willen we vaker het Woonkeur als normering toepassen waarbij het uitgangspunt geldt, Woonkeur, tenzij. Het Woonkeur zelf behalen is geen doel op zich.

2.3.2 - Onderzoek doen naar mogelijkheden en regelingen voor duurzaamheidsingrepen in de eigen woningen.

Duurzaamheidsleningen
Op 25 maart 2021 heeft de gemeenteraad de nieuwe Verordening duurzaamheidslening gemeente Diemen 2021 vastgesteld, waarmee de leenmogelijkheden voor verduurzamingsmaatregelen voor woningeigenaren en huurders zijn uitgebreid. Het plafond van het revolverende fonds voor het verstrekken van duurzaamheidsleningen is daarbij verhoogd van 250.000 euro naar 500.000 euro.

RREW
Voor 2021 is aan Gemeente Diemen een RREW- subsidie toegekend. Met deze subsidie kunnen woningeigenaren en huurders vouchers aanvragen om energiebesparende producten aan te schaffen. Verder zijn er collectieve inkoopacties, buurtacties en informatie webinars over energiebesparingen in huur en koopwoningen.

Energiecoaches
In 2021 zijn 10 energiecoaches geworven en getraind. Net voor de jaarwisseling (vanaf midden december 2021) zijn zij van start gegaan met bespaargesprekken bij geinteresseerde inwoners (huurders en eigenaar/bewoners).

Prestatie-indicatoren

Realisatie
2020

Begroting
2021

Realisatie
2021

2.2.1 - Aantal verstrekte startersleningen

1

10

1

2.2.2 - Aantal nieuw gebouwde woningen per 1.000 woningen (verplicht)

15 (1,5%)

102 (7%)

20 (2%)

2.2.3 - % Demografische druk (verplicht)1

NB

NB

NB

  1. Dit betreft een verplichte BBV-indicator, die niet te begroten is. De gegevens zijn nog niet op te halen van de website van KING.

3. Aantrekkelijk ondernemersklimaat

Wat wilden we bereiken?

Subdoelen

3.1 - Aantrekkelijke werklocaties en vestigingsklimaat

3.2 - Diverse en toekomstbestendige detailhandelstructuur

3.3 - Goede kwaliteit van dienstverlening aan gevestigde en startende bedrijven

Activiteiten (Wat wilden we ervoor doen?)

Realisatie (Wat hebben we ervoor gedaan?)

Subdoel 3.1 - Aantrekkelijke werklocaties en vestigingsklimaat

3.1.1 - Continueren van periodieke overleggen met bedrijven en instellingen op Bergwijkpark/Holland Park, de bedrijventerreinen en met Ondernemend Diemen. De thema’s veiligheid en duurzaamheid zijn integraal onderdeel van deze overleggen.

Door het coronavirus zijn bijna alle externe overleggen in digitale vorm gehouden.

De volgende periodieke overleggen zijn gehouden in 2021: Bestuurlijk Overleg met Ondernemend Diemen (2x), Bedrijvenpanel Verrijn Stuart (2x), Bedrijvenpanel Stammerdijk en De Sniep (2x), Werkgroep Bergwijkpark-Holland Park (3x), Winkeliersoverleg Diemerplein (2x). Daarnaast zijn er vele bilaterale gesprekken geweest tussen bestuurders of ambtenaren met ondernemers.

3.1.2 - Wij steunen initiatieven van ondernemers op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Ondanks oproepen aan ondernemers om dergelijke initiatieven te melden, zijn er toch weinig initiatieven op dit gebied gemeld. Wel heeft de gemeente meegewerkt aan bijvoorbeeld het (corona-)veilig maken van het winkelcentrum en was ondermijning het thema van Vaart in Diemen 2021.

3.1.3 - In de Daarom Diemen campagnes aandacht besteden aan Diemen als vestigings-, ondernemings- en werklocatie.

Ondernemers zijn opgenomen in het Daarom Diemen magazine en er is vanuit Daarom Diemen meegedaan aan De dag van de ondernemer.

3.1.4 - Om voor huidige en toekomstige werknemers en bedrijven aantrekkelijk te blijven gaan we door met het verhogen van de verblijfswaarde, het onderhouden van de openbare ruimte, instellen parkeerregulering en dergelijke.

De opwaardering die in 2020 is gedaan in Bergwijkpark bleek in de zomer van 2021 zijn vruchten te hebben afgeworpen; de trimtoestellen werden toen veelvuldig gebruikt. Daarnaast is in het voorjaar een schouw gelopen op de bedrijventerreinen daaruit zijn verschillende acties in de openbare ruimte door gemeente en ondernemers uitgevoerd. Later in het jaar is een controle-schouw geweest waarbij de nog niet uitgevoerde acties opnieuw zijn uitgezet binnen de gemeent en bij de ondernemers.

3.1.5 - Volgen van regionale ontwikkelingen en meewerken aan regionaal beleid op het gebied economische zaken waaronder bedrijfslocaties en kantoorlocaties.

Binnen de Amstelland Meerlanden deelregio wordt goed samengewerkt op economisch gebied. Zo is er een gezamenlijke analyse van de kantorenmarkt gehouden en is begonnen aan een deelregionale economische position paper.

Subdoel 3.2 - Diverse en toekomstbestendige detailhandelstructuur

3.2.1 - Continueren van de periodieke overleggen met winkeliersverenigingen (en waar mogelijk eigenaren/beheerders van winkelpanden en -centra)

Zie antwoord bij 3.1.1. met als toevoeging dat er ook overleg is geweest met winkelcentra Kruidenhof en Diemen Noord.

3.2.2 - Bij detailhandelslocaties waar geen nog structureel periodiek overleg mee is willen wij hierin gaan voorzien.

Bij de kleine detailhandelslocaties (Kruidenhof en Gruttoplein), blijkt er geen behoefte te zijn aan vaak samenkomen, bovendien is er niet genoeg om over te praten. Er worden overleggen ingepland met de detailahandelslocaties indien hier behoefte aan is maar minimaal één maal per jaar.

3.2.3 - Volgen van regionale ontwikkelingen en meewerken aan regionaal beleid op het gebied van detailhandel.

Er is een regionale detailhandelsvisie gemaakt voor de AM-regio.

Subdoel 3.3 - Goede kwaliteit van dienstverlening aan gevestigde en startende bedrijven

3.3.1 - Persoonlijke advisering aan in (financiële) moeilijkheden verkerende ondernemers.

Om ondernemers ook in 2021 te ondersteunen waren meerdere initiatieven beschikbaar: 155-Help een bedrijf (IMK), vanuit Sociale Zaken is uitvoering gegeven aan de steunmaatregelen,en ondernemers konden (op kosten van de gemeente) ook terecht voor een corona-adviesgesprek bij een externe partij.

3.3.2 - Persoonlijke advisering aan ondernemers die ruimte zoeken

Er was in 2021 een zeer laag leegstandspercentage op de werklocaties in Diemen. Daarom konden niet veel ondernemers geholpen worden in hun zoektocht naar geschikte bedrijfsruimte. Diemen aangesloten bij Bedrijvenloods Amsterdam.

3.3.3 - Organisatie jaarlijks netwerkevent (Vaart in Diemen) voor alle Diemense ondernemers in samenwerking met Ondernemend Diemen.

Vaart in Diemen is in digitale vorm gehouden op 24 november 2021. De nadruk lag dit jaar op het thema ondermijning.

3.3.4 - Opvolging geven aan het ZAAI-project voor starters eventueel in gewijzigde form.

Wegens het coronavirus is ZAAI niet doorgegaan omdat een persoonlijke ontmoeting een essentieel onderdeel is van het ZAAI traject dat in digitale vorm niet goed is na te bootsen.

3.3.5 - Onderzoek doen naar de behoeften van de lokale ZZP'ers. En op basis van dit onderzoek het eventueel opzetten van een ZZP-netwerkplatform als opvolgingen van Open Coffee , in samenwerking met Diemense ondernemers en ZZP’ers

Hoewel het er even naar uitzag dat er in 2021 wel een ZZP-netwerkbijeenkomst georganiseerd kon worden (en daarvoor ook al enkele tientallen aanmeldingen binnen waren) is deze helaas wegens corona-maatregelen toch weer afgelast.

Prestatie-indicatoren

Realisatie
2020

Begroot
2021

Realisatie
2021

3.1.1 - Aantal vestigingen per 1.000 inwoners in de leeftijd 15 t/m 64 jaar (verplicht)1

NB

NB

NB

3.1.2 - Waardering vestigingsklimaat gemeente (verplicht)

7.7

NB

7,8

3.1.3 - Waardering ondernemingsklimaat gemeente (verplicht)

7.0

NB

7,0

  1. Dit betreft een verplichte BBV-indicator, die niet te begroten is. De gegevens zijn nog niet op te halen van de website van KING.

4. Vergunningaanvragen worden snel en juist afgehandeld

Wat wilden we bereiken?

Subdoelen

4.1 - Wabo-vergunningen binnen wettelijke termijnen (flitsvergunning)

4.2 - Voldoen aan de kwaliteitscriteria 2.1 Wet VTH

4.3 - Volledig digitale vergunningverlening

Indicator maatschappelijk effect

Realisatie
2020

Begroting
2021

Realisatie
2021

4.1 - % van de Wabo vergunningsaanvragen dat binnen 6 weken wordt afgehandeld (wettelijke termijn is 8 weken)

65% (i.v.m veel complexe plannen)

80%

80%

Wabo-aanvragen dat digitaal wordt ingediend (inclusief APV en drank & horeca)

Wabo 90%
DH&APV 80%

Wabo 90%
DH&APV 80%

Wabo 90%
DH&APV 80%

Activiteiten (Wat wilden we ervoor doen?)

Realisatie (Wat hebben we ervoor gedaan?)

Subdoel 4.1 - Ruimschoots binnen wettelijke termijnen (flitsvergunning)

4.1.1 - Er wordt gewerkt conform processen die lean en duidelijk beschreven zijn

Dat gebeurt ten aanzien van de processen op basis van de huidige wetgeving (Wabo). Tegelijkertijd wordt gewerkt aan nieuwe processen die van toepassing zullen zijn onder de Omgevingswet.

Subdoel 4.2 - Voldoen aan de kwaliteitscriteria 2.1 Wet VTH (proces- en massacriteria)

4.2.1 - Uitvoering en afstemming van processen in samenwerking met andere gemeenten

Dit gebeurt in het kader van de gezamenlijke implementatie van de Omgevingswet in Duo+ verband. De nieuwe geharmoniseerde processen zijn inmiddels gerealiseerd.

Subdoel 4.3 - Volledig digitale vergunningverlening

4.3.1 - Gerichte kanaalsturing (website en klantcontacten) richting digitale aanvraag

Voor de bestaande regelgeving (Wabo) gebeurt dit al zoveel mogelijk. Het nieuwe digitale stelsel Omgevingswet gaat hierin een stap verder, ervan uitgaande dat dit digitale stelsel daadwerkelijk (en op tijd) uitvoerbaar is. Dat is een verantwoordelijkheid van het Rijk. Het uitstel van de Omgevingswet betekent ook een vertraging ten aanzien van dit onderwerp.

4.3.2 - Faciliteren van aanvragers die (nog) niet digitaal werken

Dit gebeurt in het kader van het vooroverleg, waarbij in samenspraak met een aanvrager, een digitale aanvraag wordt opgesteld. In verband met de beperkingen door de coronamaatregelen is dit in 2021 vooral per e-mail en telefoon gebeurd.

Stel uw tan:document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf